Project Description

Per què veganisme?

La societat tendeix a justificar els seus actes amb el que es denomina les tres N: s’actua de determinada manera perquè és natural, normal i necessari. Qualsevol mena d’explotació -des de l’esclavitud fins a la ramaderia intensiva actual- es pot explicar d’aquesta forma: hi ha una superioritat biològica, una jerarquia natural que s’ha de seguir, per la qual cosa és totalment lícit aplicar la violència en aquells éssers inferiors, creats per al nostre benefici.

El veganisme no es tracta només d’un tipus de dieta, sinó que també engloba un estil de vida, fonamentat en la no-violència i l’antiespecisme. Segons l’article Perceptions about Veganism (2020), les persones veganes, sovint es troben amb moltes barreres socials, com la pressió, l’hostilitat o la burla dels seus familiars i amics. No obstant això, la tendència a l’alça per aquest tipus de consum responsable i ètic ha comportat un canvi en l’actuació i el discurs de les empreses, la qual cosa ens ofereix moltes oportunitats com a consumidors.

porc-granja

Salut

Una dieta vegana ben plantejada aporta els següents beneficis:

 • Millora la digestió.
 • Redueix els problemes cardiovasculars.
 • Abaixa els nivells de colesterol LDL.
 • Facilita la pèrdua de pes, ja que s’incrementa la sensació de sacietat.
 • Disminueix la incidència de càncer.
 • Minva la resistència a la insulina.
 • Ajuda a la prevenció contra la diabetis.

Empatia

Tal com explica l’organització sense ànim de lucre Sentient Media, cada dia són assassinats 200 milions d’animals per al consum, una xifra desmesurada que ha estat accentuada pels països occidentals.

Es diu que si les parets dels escorxadors fossin de vidre, tots seríem vegans. Creieu que seria així? És possible evitar la crueltat animal, present en l’alimentació, la cosmètica, la moda, entre molts d’altres. El mercat ofereix una gran quantitat d’alternatives i cada cop més restaurants inclouen opcions veganes.

Ètica

Les empreses, quan el sòl es degrada, abandonen la zona d’explotació, per la qual cosa existeixen greus problemes de pobresa en les principals zones de producció.

A més, el bestiar requereix més quantitat de proteïna per a alimentar-se de la que produeix. Per tant, estem propiciant la desnutrició en països poc desenvolupats.

Deforestació

El sector de la ramaderia ocupa una superfície de 3.900 hectàrees, aproximadament el 30% de la terra del planeta.

L’explotació animal provoca la degradació dels sòls i la conversió dels boscos en zones per pasturar o de cultiu.

Sostenibilitat

El 69% de les extraccions anuals d’aigua dolça a escala mundial van destinades a l’explotació ramadera.

La ramaderia intensiva (la qual aglutina una gran quantitat d’animals en espais reduïts) suposa un gran impacte mediambiental, ja que contamina les aigües, el sòl i l’aire; i provoca emissions d’efecte hivernacle.

La ramaderia suposa:

 • El 37% del metà generat.
 • El 44% de les emissions d’amoníac
 • El 65% d’òxid nitrós
 • El 9% del CO₂, emès per l’activitat humana.

Si tens un moment i vols donar-li un cop d’ull, a la pàgina The Vegan Web Designer, trobaràs una calculadora ⏱ que mostra el nombre d’animals sacrificats cada segon (només cal que cliqueu a la paraula calculadora per veure-ho). Em sembla una forma molt visual de veure el dany que estem causant i les milions de vides que sacrifiquem només per al benefici humà.

No m’agradaria acabar el blog d’aquesta manera tan desesperançadora, així que només dir que queda molt per fer i que tothom suma. Les persones tenim un gran poder d’influenciació (i més ara amb les xarxes socials!). Per tant, la millor manera de fer arribar un missatge i de conscienciar a les persones del teu voltant és donant visibilitat a aquest tipus de contingut i ensenyant que una altra manera de viure i fer les coses és POSSIBLE. 🙏🏻