Project Description

3 mites i falses creences del veganisme

Iniciar-se en el món del veganisme, com ja he comentat en algun altre post, és bastant xocant per als nostres cercles més propers. Aleshores, la teva família resulta ser una experta en nutrició i tothom vetlla per la teva salut. Fora de bromes, resulta bastant aclaparador que tant amics com familiars et preguntin constantment “No t’apeteix menjar carn?” “Realment creus que és saludable?” “T’aprimaràs menjant verdura tot el dia!” i un llarg etcètera. Per sort, amb el temps es van acostumant i deixa de ser tan esgotador (basant-me en la meva pròpia experiència). En el post d’avui parlarem de les típiques frases que a tothom li han dit quan decideix fer-se vegà i desmentirem les falses creences que giren al voltant del veganisme!

1- “Les plantes també tenen sentiments.”

No existeix cap estudi que sostingui que les plantes senten de la mateixa manera que ho fem els animals. Sí, les plantes també són éssers vius. És clar que reaccionen als estímuls i capten informació sobre l’exterior. Per exemple, en un experiment exposat en l’article Intelligence, Cognition, and Language of Green Plants (2016), aquelles plantes que són exposades a algun tipus de dany, reaccionen més ràpid que les que no ho han estat. Malgrat tot, els vegetals no tenen consciència ni sistema cognitiu. Per tant, no pateixen dolor; només reaccionen de forma inconscient. (Seria bastant cruel que la naturalesa els hagués dotat d’aquest sentit, sense tenir mecanismes per poder fugir dels seus depredadors, no creieu?)

No obstant això, posem per cas que fos cert que la flora tingués sentiments. Sent omnívor, estaries consumint indirectament més plantes que no pas en una dieta basada exclusivament en vegetals. La carn que hi ha al plat, abans que fos envasada i venuda en supermercats, era un animal herbívor que consumia plantes. Per exemple, per produir 400 g de bistec es necessiten 8 kg de proteïna vegetal. Per tant, en l’hipotètic cas de voler reduir el sofriment dels éssers vius, la manera més òptima de fer-ho segueix sent en una dieta basada en vegetals. Però tranquil/l·la, igualment no et cal patir pel sofriment dels bròquils o les pastanagues…!

pepino cortado en rodajas
carn de porc tallada

Realment considereu que és exactament el mateix tallar un cogombre, que filetejar una peça de carn? Rotundament, no. De la mateixa manera (i encara més exagerat) que no és el mateix bullir un bròquil que una llagosta viva. 😣

2- “La proteïna animal és diferent a la vegetal.”

Es tracten de dues fonts de proteïna completament diferents, de manera que en aquest apartat exposaré els pros i els contres de cadascuna, basant-nos en l’article ¿Proteínas de origen vegetal o de origen animal?: Una mirada a su impacto sobre la salud y el medio ambiente (2019).

D’una banda, la proteïna animal -provinent de l’aviram, el bestiar, els ous, els làctics o el peix- es digereix més fàcilment que la d’origen vegetal, ja que aquestes darreres, com estan embolcallades per grànuls, són menys accessibles per als enzims digestius. Un altre aspecte positiu és que contenen tots els aminoàcids essencials. En canvi, en una dieta vegana es recomana combinar els aliments de manera que ens permetin assolir els requeriments nutricionals.

D’altra banda, és cert que els vegetals ofereixen aminoàcids incomplets, però cal tenir en compte que algunes combinacions ens permeten obtenir les proteïnes completes i inclús maximitzar-ne l’eficiència. Alguns exemples serien arròs amb llegums; avena, amb fruits secs i beguda vegetal; entre molts d’altres.

Segons l’OMS, un elevat consum de proteïnes animals -sobretot, carn roja i processada- s’associa a un major risc de mortalitat. Les persones amb, com a mínim, un factor de risc (sedentarisme, sobrepès, o consum d’alcohol o tabac habitual), presentaven un 10,8% més de probabilitats de patir una malaltia cardiovascular. Contràriament, s’ha demostrat que una dieta vegana redueix el risc de mortalitat en un 9%. A més, com ja s’ha comentat en el post Per què veganisme?, la proteïna obtinguda de fonts animals suposa un major impacte en la petjada mediambiental.

Aleshores, una dieta basada en vegetals no només ofereix beneficis per a la salut, sinó també per al medi ambient. Per tant, es recomana minimitzar el consum de proteïna animal, o bé plantejar una dieta basada en plantes.

3- “Ser vegà és massa car i poc accessible.”

Com?!?! Abans que et passi aquest pensament pel cap, podries donar un tomb per La botiga de La Vegana Barcelona i mirar la gran quantitat de productes vegans a granel que oferim! I no som els únics: existeixen milers de marques veganes, restaurants o multinacionals que han ampliat la seva oferta i han decidit incloure opcions veganes.

A part d’això, la creença que una dieta vegana és més cara tampoc és cert. Que me’n dieu de l’arròs, els llegums, els cereals, la verdura, la fruita, etc. Oi que són aliments bastant assequibles de preu? Òbviament, els aliments substitutius dels productes animals, pel que fa a gust o textura, com les carns o les begudes vegetals, tenen un preu una mica més elevat. No obstant això, cal tenir clar que una dieta vegana no es fonamenta exclusivament en aquests productes i que, per tant, en el seu conjunt, està totalment a l’abast de qualsevol butxaca.

barbacoa vegana

Tinc pensat redactar un post sobre exemples de menús vegans. D’aquesta manera, podeu agafar idees de plats per preparar en qualsevol àpat, ja sigui per esmorzar, com a aperitiu o per dinar o sopar. Us puc ensenyar alguns dels plats que em solc preparar; fàcils i ràpids de fer. I a més, explicant-vos quines fonts de proteïna, d’hidrats i de grasses utilitzo en cada cas, perquè aneu introduint-vos en el món de la nutrició! Què us sembla la proposta? 🤩 Deixeu-m’ho en comentaris i no oblideu seguir-me a les xarxes socials!!